چیلرها بر اساس روش تبرید به دو بخش چیلر تراکمی و چیلر جذبی تقسیم می شوند. تفاوت چیلر جذبی و تراکمی در این است که در چیلرهای تراکمی کمپرسور با انجام کار مکانیکی و استفاده از انرژی الکتریکی جابهجایی مبرد و کامل شدن چرخه سرمایش را انجام می دهد. درحالی که در چیلر جذبی نوعی فعل و انفعال شیمیایی در کنار گرما، چرخه سرمایش را ایجاد می نماید.
خنک کن تراکمی یا چیلر تراکمی دارای سه بخش اصلی کمپرسور (متراکم کننده) ، کندانسور (تقطیر کننده) ، و اواپراتور (تبخیر کننده) هستند. در چیلر تراکمی، ماده مبرد (فرئون یا میبردهای غیر فرئونی) در فضای اواپراتور و تحت تاثیر گرمای لوله ی آب سیستم (آب تغذیه کننده وسایل تبادل حرارت مانند هواسازها و فن کوئل) تبخیر می شود.
بنابراین آب سیستم خنک و مایع مبرد به صورت گاز در می آید. گاز مبرد با عمل پمپ گونه کمپرسور از واپراتور مکش شده و پس از افزایش فشار و دما در اثر تراکم به سمت کندانسور جریان می باید. در کندانسور، گاز داغ متراکم ضمن تبادل حرارت با آب ارسالی از سوی برج خنک کن یا هوای خنک ، تقطیر شده و به صورت مایع داغ ، کندانسور را به سمت اواپراتور ترک می کند .
اما مایع خروجی قبل از ورود مستقیم اواپراتور از شیر انبساطی یا لوله موئین که در ورودی اواپراتور قرار می گیرد عبور می کند تا با افت فشار لازم ، آمادگی لازم برای تبخیر در داخل اواپراتور و جذب بهتر حرارت را کسب کند . کمپرسور با ایجاد مکش و دهش مناسب ، ماده مبرد را در سیستم به حرکت در می آورد و چرخه سرمایش با عمل تبخیر (گرما گیری) در اواپراتور و عمل تقطیر (گرما دهی) در کندانسور به کمک کمپرسور مرتب تکرار می شود.
رایج ترین روش طبقه بندی چیلر تراکمی بر اساس کمپرسور و کندانسور صورت می گیرد اما از نظر اواپراتور ، ماده مبرد و مرکزی یا محلی بودن واحد خنک کن نیز می توان گروه بندی های دیگری برای آن قائل شد.
علت خرابی چیلر تراکمی
هنگام خرابی چیلرهای تراکمی، اجزای مختلف آنها بررسی می شود. در تحقیقی که در یک نشریه خارجی نتیجه آن منتشر شد 15716 خرابی چیلر بررسی و نهایتا مشخص شد 76درصد موارد به اجزای الکتریکی مرتبط بودند؛ 19 درصد بخاطر اجزای مکانیکی دستگاه ها و 5 درصد به مدار تبرید مربوط می شدند.
عدم نصب صحیح، رطوبت و نشت، مواد اولیه، استفاده نادرست، عدم مراقبت و سرویس می توانند هر نوع چیلری را با مشکل مواجه کنند.
جهت عیب یابی معمولا متخصصان در اولین قدم از وجود جریان برق در چیلر اطمینان حاصل می کنند. سپس ظاهر دستگاه را بازبینی می نمایند تا مطمئن شوند عوامل بیرونی به دستگاه آسیب فیزیکی نزده اند. این عوامل بیرونی میتوانند ضربه، صاعقه، گرما و سرمای بیش از حد و غیره باشند.
در گام بعدیِ بازبینی، عملکرد ترموستات بررسی می شود و اگر همچنان موردی یافت نشد، فشار هوای ورودی و خروجی کمپرسور، سطح و فشار روغن چیلر و فشار مبرد چیلر در بالا و پایین چک میشوند. همچنین در چیلرهای آبی، عملکرد فلوسوییچ جریان آب اواپراتور را مشاهده خواهند کرد.
در چک لیست متخصصان تعمیر چیلر تراکمی موارد دیگری نیز به چشم می خورد. دماي آب خنك كننده رفت، دمای آب خنك كننده برگشت، دماي آب رفت به برج خنک کن، دماي آب برگشت از برج خنك كن، فشار مكش، فشار دهش، و غیره از جملۀ این موارداند که توسط متخصص بررسی می شوند. در حالت کلی در یک چیلر (مثلا با کندانسور آبی) باید دمای آب رفت برج خنک کن حدود 28 درجه سانتيگراد باشد و دمای آب برگشت برج خنک کن با آب رفت حدود 5 درجه اختلاف داشته باشد و فشار گاز فریون در مکش چيلر مابین 45-75psi باشد و رانش هم در بازۀ 200 تا 260 پی اس آی قرار گیرد.
در بخش های آتی، برخی از متداول ترین انواع خرابی را بررسی خواهیم نمود.
خرابی فلوسوییچ
فلوسوییچ از جمله اجزایی است که متخصصان تعمیر چیلر تراکمی صحت کارکردش را بررسی مینمایند. گاه خود این قطعه معیوب نبوده و نیازی به تعویض ندارد. در این حالت، اتصالات آن و از جمله برد مربوطه مورد بازبینی قرار گرفته و برحسب شرایط، تعمیر چیلر یا تعویض چیلر میگردد.
اختلال کندانسور
متخصصان با دیدن برخی نشانه ها از جمله کم شدن هوای سرد خروجی و یا نشتی در چیلر احتمال خواهند داد که مشکلی در کندانسور وجود دارد. یکی دیگر از این نشانه ها، بالا رفتن دما و فشار در کندانسور است که میتواند به دلیل وجود رسوبات در آن باشد.
در این حالت، اگر شیر اطمینان به درستی کار کند، کندانسور "سوپاپ میزند". یعنی از طریق شیر اطمینان، مبرد چیلر تخلیه میشود تا کندانسور دچار ترکیدگی نگردد. اگر چنین شیر اطمینانی وجود نداشته باشد یا درست کار نکند باید این کار را فورا به صورت دستی انجام داد تا مشتری هزینه بیشتری متحمل نشود.
برای رفع برخی موارد،
یکی از اقدامات لازم، شست و شوی کندانسور است که مثلا در مدلهای آب خنک این شست و شو از نوع اسیدشوری خواهد بود. به دلیل تبدیل مداوم آب به حالتهای مختلف ماده و متراکم شدن پی در پی آن برای فرآیند خنک سازی، ایجاد رسوبات آب امری طبیعی است. همچنین ورود غبار هم اجتناب ناپذیر است.
برای تمیزکردن چیلر از این آلودگی ها و مخصوصا حذف رسوبات از چیلر تراکمی باید اقدام به شت و شو با اسید یا آب کرد. اگر این رسوبات خارج نشوند، نه تنها راندمان چیلر پایین می آید و هزینه انرژی بالا میرود، بلکه عمر مفید آن نیز کاهش می یابد. این نوع سرویس معمولا در آغاز فصول گرم انجام می گیرد.
در چیلرهای آبی آلودگی معمولا به صورت رسوب آب است؛ درحالی که در چیلرهای هوایی (هواخنک) آلودگی ها بیشتر به صورت گرد و غبار است و بیرون کندانسور و کویل کندانسور را با آب می شویند.
نشتی کندانسور نیز معمولا به خاطر آسیب های بیرونی یا تمام شدن عمر مفید کندانسور رخ میدهد و با این نشتی، مبرد از کندانسور خارج شده و با ادامۀ این روند، کل دستگاه از کار می افتد. در این صورت، از آنجا که کندانسور یک تکه است کل آن را باید تعویض کرد.
کم یا زیاد بودن مقدار مبرد
هر چیلر تراکمی نیاز به مقدار مشخصی مبرد دارد و کم یا زیاد بودن آن میتواند یکی از ایراداتی باشد که توسط متخصص قابل رفع اند. دمای پایین تراکم و کاهش فشار اواپراتور از جمله نشانه های کم بودن مقدار مبرد است. همچنین زیاد بودن مقدار مبرد هم با دیده شدن دمای بالای تخلیه و فشار بالای تراکم قابل تشخیص می باشد.
کمپرسور
کار نکردن کمپرسور به معنی خرابی کامل آن نیست. قطع بودن سوییچ، فعال شدن اورلود کمپرسور، عیب در فیوز، اشکال در سیستم کنترل، ایراد سیم کشی ها و ترموستات میتوانند باعث مشکل در کار کمپرسور شوند. بهتر است از سلامت ظاهری کمپرسور نیز مطمئن شوید. مثلا شیر کمپرسورها زیاد دچار نشتی میشود که بسته به نوع اختلال، کمپرسور تعمیر یا تعویض میگردد.
از دیگر مشکلات مربوط به کمپرسور، یخ زدن آن است. یکی از دلایل این اتفاق، کاهش دمای بدنه کپرسور در قسمت مکش می باشد. از آنجا که در هوا رطوبت وجود دارد، پدیده ای مشابه عرق کردن شیشه ها در زمستان رخ میدهد.
ولی به دلیل سرد بودن، پس از نشستن رطوبت روی کمپرسور، قطرات آب حاصله شروع به یخ زدن میکنند و اگر این مشکل را رفع نکنید، دستگاه دچار مشکل میشود. تعمیرکار چیلر برای حل این مشکل به عنوان اقدامات اولیه، محل حباب شیر انبساط و مقدار مبرد را بررسی خواهد نمود.
تعمیر دیگری که مرتبط با کمپرسور چیلر تراکمی است، موضوع برگشت مبرد به داخل کمپرسور است. اگر مبرد، حالت گاز گرم نداشته و مایع باشد و مقدار مایع در حدی باشد که بتواند از قسمت دهش کمپرسور وارد آن شود، شاتون ها یا پیستون های کمپرسور آسیب جدی خواهند دید.
ولی چرا مبرد با حالت مایع به داخل کمپرسور کشیده میشود؟ کار نکردن فن اواپراتور، رسوب در فیلتر اواپراتور، تنظیم نبودن شیر انبساط، گردش نکردن آب در اواپراتور، افت دمای کندانسور به دلیل شرایط جوی، و تنظیم نبودن مقدار مبرد از جمله مواردی هستند که موجب بروز این اختلال اند.
در تعمیر چیلر اگر کمپرسور روشن می شود ولی سوییچ فشار آن را به صورت اتوماتیک خاموش می کند یکی از محتمل ترین دلایل، کم بودن مقدار گاز چیلر است. البته انسداد دِرایر یا صافی و شیرآلات سمت اواپراتور نیز میتوانند چنین حالتی در چیلر ایجاد نمایند.
همچنین اگر کمپرسور اصلا اتوماتیک خاموش نشود و چیلر به طور مداوم کار کند، میتواند به دلیل معیوب بودن ترموستات باشد؛ ولی در چیلرهای سالم زمانی این مداوم کار کردن رخ میدهد که ظرفیت چیلر جوابگوی نیاز شما نیست.
جریان هوا
کم بودن مقدار جریان هوای داخلی در اواپراتور یا کم بودن جریان هوای بیرونی کندانسور از جمله اختلالات متداول در چیلرهای تراکمی است.
برق رسانی
بازبینی تمام اتصالات الکتریکی و از جمله کنترل فاز و بوردهای الکتریکی نیز در معاینات فنی مورد توجه خواهند بود. به جز عمر مفید، ضربه، اختلال شبکه برق و عوامل جوی میتوانند برق رسانی چیلرهای تراکمی را دچار مشکل کنند.
برای انتخاب ، تعمیر چیلر و نگهداری سیستم گرمایشی و سرمایشی خود با ما تماس بگیرید 09129576206
منبع:چیلر تهویه